Залишити заявку

Дмитро Константинов виступив на конференції Право.ру «Банкрутство 2016-2017: тенденції, регулювання і судова практика»

Дата новини: 23 червня 2017

Дмитро Константинов, юрист Московського офісу ЮФ «Ілляшев та Партнери», виступив з доповіддю на конференції Право.ru «Банкрутство 2016-2017: тенденції, регулювання і судова практика», яка проходила 23 червня в Москві.

У своїй доповіді «Субсидіарна відповідальність в іноземних юрисдикціях» Дмитро висвітлив механізм залучення до відповідальності директорів боржників на прикладах Великобританії та США.

«У Великобританії концепція fraudulent trading дозволяє притягнути до відповідальності особу, що контролює компанію, яка вела бізнес з метою обману кредиторів, – зазначив Дмитро Константинов. – Таку особу притягнуть до відповідальності за позовом керуючого, якщо останній переконає суд, що відповідач усвідомлював незаконний характер своєї діяльності. Обов’язок доказування заявника в таких спорах фактично аналогічний справам про шахрайство. До відповідальності на підставі wrongful trading притягують і контролюючих осіб компанії, яка продовжувала працювати, незважаючи на банкрутство, що стрімко наближається. Така особа уникне покарання лише в тому випадку, якщо доведе, що своїми діями вона всіляко мінімізувала збитки для кредиторів».

«У США значна увага приділяється аргументації необережної поведінки директора фірми, що призвела до банкрутства, – зазначив Дмитро Константинов. – Позивачу доведеться довести, що керівник підприємства поводився настільки нерозумно, тому дійсно сам винен в жалюгідному підсумку. Стягнути кошти з голови компанії зможе будь-який заявник, якому завдано збитків».

На конференції Право.ru експерти обговорили прецедентні справи і висловили свої пропозиції щодо вдосконалення існуючої процедури банкрутства.