Залишити заявку

ЮФ «Ілляшев та Партнери» повернула АНТК ім. О. К. Антонова 5 млн гривень

Дата новини: 16 листопада 2009

ЮФ «Ілляшев та Партнери» в судовому порядку вдалося відстояти право АНТК ім. О. К. Антонова на бюджетне відшкодування ПДВ у сумі понад 5 млн гривень.

У жовтні поточного року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив право АНТК ім. О. К. Антонова на бюджетне відшкодування ПДВ. Спір між АНТК і податковими органами виник у зв’язку з неоднозначним розумінням положення Закону України «Про податок на додану вартість», що передбачає право платника на відшкодування сум ПДВ, сплачених у попередньому податковому періоді.

Податкові органи трактували «попередній період» виключно як місяць, що безпосередньо передує місяцю, у якому заявляється відшкодування, і цим самим штучно обмежували права платників податків на податковий кредит за попередні періоди.

Апеляційний суд підтвердив позицію Окружного адміністративного суду м. Києва, який раніше задовольнив позови АНТК до податкової про визнання недійсними податкових повідомлень-рішень. Судами встановлено, що платник податків має право отримати відшкодування ПДВ, сплаченого у будь-якому податковому періоді.

«Суди юридично бездоганно розглянули ці справи, підтвердивши, що податкові органи повинні дотримуватися букви закону, а не керуватися принципом «політичної доцільності» при наповненні бюджету», – прокоментував ситуацію старший партнер ЮФ «Ілляшев та Партнери» Роман Марченко.