Залишити заявку

Ніна Бец виступила на презентації результатів дослідження «Індекс настроїв малого бізнесу»

Дата новини: 3 березня 2020

Ніна Бец, юрист практики податкового права юридичної фірми «Ілляшев та Партнери», виступила 28 лютого 2020 року на презентації результатів дослідження «Індекс настроїв малого бізнесу» Європейської Бізнес Асоціації.

За результатами дослідження, саме сферу оподаткування хотіла б змінити більшість респондентів.

За словами Ніни Бец, на такі показники вплинули нестабільність і складність податкового законодавства, фіскальний підхід органів оподаткування, складна система адміністрування ПДВ. «У зв’язку з впровадженням міжнародних стандартів відбуваються постійні зміни в нормативно-правовій базі, які бізнесу складно відстежити, – підкреслила Ніна Бец. – Дуже часто підприємці дізнаються про нововведення вже з податкових повідомлень-рішень про донарахування податкових зобов’язань і застосування штрафів. У той же час, суперечки з податковими органами закінчуються не на користь платників податків. Нові критерії віднесення підприємств до переліку ризикових допускають дуже широке їх трактування фіскальними органами, що часто призводить до повного блокування роботи бізнесу».

Дослідження «Індекс настроїв малого бізнесу» проводиться з 2018 року в рамках проекту Unlimit Ukraine. Мета – визначення перешкод і стимулів розвитку малого і мікробізнесу в Україні. Дослідження проводилося з 29 жовтня по 18 грудня 2019 року; в ньому взяли участь 632 власники і директори малого бізнесу.

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), яка налічує 1100 членів, є одним із найбільших і найвпливовіших об’єднань підприємств, що працюють на українському ринку. Заснована в 1999 році.