Залишити заявку

Відкрито першу справу Європейського суду з прав людини по конфіскації активів у Криму

Дата новини: 21 червня 2016

27 травня 2016 р. Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду скаргу ВАТ «Феодосійська суднобудівна компанія «Море» про порушення прав компанії в результаті незаконної націоналізації її майна на території Криму, підготовлену відомою юридичною фірмою «Ілляшев та Партнери».

Зокрема, Судом вперше по суті будуть розглянуті питання законності втручання в право власності на активи ФСК «Море» самопроголошеною владою Криму без компенсації їх вартості, а також порушення права компанії на справедливий судовий розгляд.

Нагадаємо, що Державна Рада Криму в 2014 р. перевела все рухоме і нерухоме майно ФСК «Море», розміщене на території півострова, у свою власність. Пізніше розпорядженням голови Уряду РФ ФСК «Море» була передана в російську федеральну власність.

«Цілком очевидно, що подібні свавільні рішення органу, що діє зараз під юрисдикцією РФ, порушують майнові права компанії, передбачені статтею 1 Протоколу №1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», − говорить співавтор заяви до ЄСПЛ Олександр Дементьєв, юрист ЮФ «Ілляшев та Партнери».

«Компанія доклала всіх зусиль для оскарження рішень кримської влади в судовому порядку в судових інстанціях РФ, проте ці провадження (цілком прогнозовано) не дали ніякого результату, − заявив старший партнер «Ілляшев та Партнери», розпорядник майна ФСК «Море» Роман Марченко. − За таких обставин компанії нічого не залишалося, як поскаржитися до Європейського суду, зокрема і на порушення її права на справедливий судовий розгляд, гарантованого статтею 6 Конвенції. На даному етапі «поле битви» за конфісковане в Криму держмайно перемістилося до Страсбургу».

ВАТ «Феодосійська суднобудівна компанія «Море» спеціалізувалося на воєнному і цивільному суднобудуванні, зокрема, створенні воєнних і цивільних катерів, суден на підводних крилах з легких сплавів, суден на повітряній подушці. Значну частину продукції становили воєнні і кораблі і багатоцільові катери. 100% акцій ФСК «Море» належить Державі Україна. У 2004 р. Кабінет Міністрів України включив ФСК «Море» до переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки України, а в 2012 р. ВАТ «ФСК «Море» було включене до переліку підприємств, корпоративні права держави в яких передані державному концерну «Укроборонпром».