Залишити заявку

«Ілляшев та Партнери» добилися введення антидемпінгового мита на імпорт цементу з Росії, Білорусі та Молдови

Дата новини: 21 травня 2019

Команда практики міжнародної торгівлі юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» під керівництвом партнера Олени Омельченко відстояла інтереси українських виробників цементу ПрАТ «Дікергофф Цемент Україна», ПрАТ «Хайдельбергцемент Україна», ПАТ «Подільський Цемент» (група компаній CRH Ukraine) та ПрАТ «Івано-Франківськцемент» в антидемпінговому розслідуванні щодо імпорту в Україну цементу походженням з Російської Федерації, Республіки Білорусь та Республіки Молдова.

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі на засіданні 21 травня 2019 року вирішила застосувати строком на п’ять років остаточні антидемпінгові мита щодо імпорту в Україну цементу, зокрема клінкерів цементних та портландцементу, що класифікуються згідно з УКТЗЕД за кодами: 2523 10 00 00, 2523 29 00 00.

Розмір ставки остаточного антидемпінгового мита щодо імпорту в Україну товару встановлено на рівні:
57,03% щодо портландцементу та клінкеру походженням з Республіки Білорусь;
94,46% щодо портландцементу та клінкеру походженням з Республіки Молдова;
114,95% щодо портландцементу та клінкеру походженням з Російської Федерації.

Застосування таких високих ставкок мита щодо імпорту цементу з трьох країн одночасно – вкрай рідкісний результат для антидемпінгового розслідування.

«По суті, така висока ставка мита є заборонною і означає встановлення факту порушення конкуренції іноземними виробниками, – прокоментувала рішення Олена ОмельченкоНашого клієнта повністю задовольняє рішення Міжвідомчої комісії. Ми раді, що в Україні впроваджуються найкращі світові практики розрахунку демпінгової маржі з метою захисту національного виробника».

Остаточне антидемпінгове мито справлятиметься у відсотках до митної вартості товару та нараховуватиметься додатково до ввізного мита через 30 днів з дня опублікування рішення Міжвідомчої комісії в газеті «Урядовий кур’єр».

Окрім цього, Міжвідомча комісія відхилила добровільні зобов’язання АТ «Лафарж Цімент Молдова», ЗАТ «Осколцемент» та ЗАТ «Євроцемент трейд» щодо припинення демпінгового імпорту цементу в Україну.

Дане рішення сприятиме встановленню справедливої конкуренції на ринку цементу в Україні, а також збільшенню виробництва і реалізації продукції національними товаровиробниками, збільшенню кількості робочих місць, збереженню наявних і збільшенню майбутніх інвестицій в українську промисловість.
Нагадаємо, що рішення про порушення та проведення антидемпінгового розслідування за результатами розгляду скарги, підготовленої від імені українського національного товаровиробника командою практики міжнародної торгівлі ЮФ «Ілляшев та Партнери», було прийняте Міжвідомчою комісією 4 липня 2018 р. Антидемпінгове розслідування тривало 10 місяців.