укр eng рус
Останні новини
Відгуки
Chambers Europe

«Нещодавно фірма провела консультування з низки фармацевтичних справ. Багато хто погоджується, що ця команда «рухається в правильному напрямку, особливо вражає її робота у фармацевтичній галузі».

 

Табу на слова «молоко» та «сир»

05.09.2017

Марія Коваль, адвокат ЮФ «Ілляшев та Партнери»
Джерело: Економічна правда

Європейський суд заборонив називати «молочними» термінами продукти рослинного походження. Нам потрібно зробити те ж саме.

Цікаве рішення прийняв суд ЄС у справі проти німецької TofuTown.com.

Ця фірма продавала продукти з назвами «рослинний сир» і «тофу масло».

До суду звернулася асоціація Verband Sozialer Wettbewerb, яка бореться з недобросовісною конкуренцією.

Суть спору: неприпустимо називати харчові продукти молоком, сиром, вершками, маслом або йогуртом, якщо вони такими не є, тобто якщо вони не вироблені з продуктів тваринного походження.

Суд постановив, що молоком не можуть називатися харчові продукти, що мають рослинне походження, в тому числі молочні продукти з сої та тофу. Суд зазначив, що наявність або додавання будь-яких пояснювальних термінів не може повністю виключити ймовірність плутанини з боку споживачів.

Рішення суду, безумовно, є прогресивним зважаючи на появу все більшої кількості замінників натуральних інгредієнтів більш дешевими аналогами. Причому стосується це не тільки молочних продуктів, а у всіх харчових продуктів взагалі: кондитерських виробів, м’ясних виробів, напоїв.

З огляду на прийняття такого судового рішення усім українським експортерам, які постачають молоко та молочні продукти до Європи, доведеться враховувати зазначені в рішенні нюанси маркування своєї продукції.

Відповідно до статті 58 угоди про асоціацію України з ЄС щодо обов’язкового маркування товарів Україна взяла на себе зобов’язання намагатися звести до мінімуму свої вимоги щодо маркування.

При цьому відповідно до директиви ЄС №1308/2013 термін «молоко» і позначення, які використовуються для молочних продуктів, можуть використовуватися для позначення змішаних продуктів. Таким чином, у рішенні суду проти TofuTown.com йдеться про ситуацію, коли у складі продукту молочні інгредієнти тваринного походження відсутні взагалі.

В Україні існує така ж заборона на використання слів «молоко», «сир», «вершки» у найменуваннях продуктів, якщо вони зроблені не з молочної сировини.

Молочними продуктами є продукти, отримані з молока або молочної сировини, які можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ані частково, ані повністю не замінюють складових молока (молочний жир, молочний білок, лактозу).

Закон України «Про молоко та молочні продукти» не допускає використання назв молочних продуктів у власних назвах продуктів та торговельних марках, якщо ці продукти виробляються з використанням немолочного сировини.

Раніше в Україні виробникам дозволили випускати «сирний продукт», у якому можна замінювати молочний жир рослинним на 20%, 50% і навіть 100%. Ситуація ідентична тій, щодо якої суд ЄС прийняв вищевказане рішення. Різниця лише в тому, що у нас такий продукт не називається сиром.

Те саме стосується і масла: якщо у маслі присутні жири рослинного походження, то це вже не масло, а спред.

Відповідно до технічного регламенту маркування продуктів не повинна вводити в оману споживача щодо їх характеристик. На етикетках не повинно бути інформації про відсутніх властивості продукту і даних про особливі властивості, коли всі подібні продукти мають такі ж властивості.

У Верховній Раді з 2015 року знаходиться проект про внесення змін до закону «Про молоко та молочні продукти». Він пропонує ввести термін «молоковмісні продукти». Це продукти, в яких жири немолочного походження можуть становити не більше 50%, але не можуть замінювати молочний білок і лактозу.

Проблема в Україні полягає у тому, що використовувати пальмову олію не заборонено, і часто недобросовісні виробники не вказують наявність цього масла у складі. Природно, що виробникам, які не використовують пальмову олію при виробництві молочних продуктів, складно конкурувати.

Більш того, в Україні за останні десятиліття спостерігається дефіцит сирого молока. У зв’язку з цим виробники змушені шукати заміну натуральним молочним складовим, які можуть повністю замінити зовнішні та смакові характеристики молока та молочних продуктів.

Хоча випуск молока та молочних продуктів в Україні держава контролює найбільш ретельно, важливо на законодавчому рівні закріпити вимоги до можливих варіантів виробництва та маркування не тільки молочних, а і усіх харчових продуктів, щоб не допустити обману споживачів.

Закріплення у законодавстві такої заборони на використання термінів «молоко», «сир», «масло» для продуктів, що містять сировину рослинного походження, яка існує у ЄС, було б цілком логічним та обґрунтованим.

 
© 2017 Ілляшев та Партнери / Мобільна версія