Залишити заявку

Багатомільярдна справа горе-банкіра – тест для судової системи України

Дата публікації: 30 вересня 2015

Роман Марченко, адвокат, старший партнер

Джерело: «Дзеркало тижня»

Роман Марченко, старший партнер відомої юридичної фірми «Ілляшев та Партнери», розповів про те, як держава може значно поповнити бюджет, довівши до логічного завершення розслідування однієї кримінальної справи.

Мова йде про кримінальне провадження щодо Мухтара Аблязова, колишнього керівника і власника казахстанського «БТА Банку». Банкір привласнив великі суми вкладників цієї фінансової установи. Загальна сума збитку від його дій оцінюється у 12 млрд дол. США.

– Як одній людині вдалося таке провернути?

– Самостійно провернути подібну аферу, звичайно, не представляється можливим. Для реалізації злочинного наміру Мухтаром Аблязовим була створена організована група. Суди Англії вже підтвердили факт незаконного заволодіння шахраями коштами в сумі понад 4,3 млрд дол. При цьому англійські служителі Феміди встановили, що гроші з «БТА Банку» виводили через транснаціональну мережу, що складалася з більш ніж 1 300 офшорних компаній. У результаті правоохоронці більш ніж десяти країн займаються розслідуванням злочинів, які були скоєні на території низки пострадянських республік.

– Яким чином Україна зможе здобути активи групи Аблязова?

– Пана Аблязова обвинувачують у скоєнні шахрайства і розкрадання в особливо великих розмірах. За такі діяння передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років. Також у разі винесення і набрання чинності обвинувального вироку грошові кошти та активи «аблязовців» підлягають конфіскації на користь українського бюджету.

– У скільки оцінюються статки пана Аблязова?

– Варто відзначити, що за шість років, які ЮФ «Ілляшев та Партнери» представляє інтереси потерпілого – «БТА Банку», вже вдалося повернути вкрадених у банку активів на суму понад 1 млрд дол. Реальна сума активів горе-банкіра, звичайно, у рази вище – в команді Аблязова працювали досить професійні консультанти, які допомогли йому добре заховати вкрадені кошти.

– Коли слід очікувати винесення обвинувального вироку в Україні?

– На це питання немає однозначної відповіді. У рішенні Апеляційного суду міста Ліона, що було підтверджене паризьким касаційним судом, пріоритетною країною для екстрадиції Мухтара Аблязова зазначається Російська Федерація.

– Як це сталося?

– Відповідно до норм законодавства Франції, при одночасному запиті на екстрадицію пріоритетним для видачі є держава, якій було завдано більшої шкоди. Збиток від шахрайства групи Аблязова в Росії більше, ніж в Україні. У той же час остаточне рішення про країну екстрадиції приймає у даний час уряд Франції. Враховуючи європейську позицію з анексії Криму і діям на Донбасі, можливо, Франція не прийме рішення про екстрадицію Аблязова до РФ. При цьому слід брати до уваги той факт, що рішення уряду Франції про екстрадицію Мухтара Аблязова може бути оскаржене в Державній раді Франції та Європейському суді з прав людини. Думаю, що адвокати Аблязова продовжать використовувати всі можливості для затягування процесів, хоча вже зараз строк його перебування у СІЗО складає три роки.

– Справа Аблязова не розвалиться в українських судах?

– За шість років слідчим органам вдалося зібрати незаперечні докази провини Мухтара Аблязова, його родича Сирима Шалабаєва, який був нещодавно затриманий у Литві, та інших членів групи. Я впевнений, що суд над паном Аблязовим стане показовим уроком для всіх тих банкірів, у тому числі українських, які плутають свої особисті гроші з грошима вкладників банків. «Справа Аблязова» стане справжнім тестом для правоохоронної та судової систем України.

– Чому?

– Фактично вперше в Україні на лаві підсудних опиниться олігарх, готовий використовувати всілякі методи, найчастіше незаконні, для того щоб постати не шахраєм, а жертвою політичного переслідування. Приміром, при розгляді у французькому суді питання про екстрадицію адвокати шахрая представили підроблений документ за підписом керівництва українського МВС, в якому повідомлялося, що слідчі органи нашої країни нібито не мають претензій до Мухтара Аблязова. Генеральному прокурору України довелося особисто писати листа до Франції, спростовуючи цю заяву і повідомляючи про факт підробки «доказу».

– Тобто політичних переслідувань немає?

– Мені, як українському юристу, не лічить говорити про Казахстан і РФ (хоча саме московський офіс «Ілляшев та Партнери» займається супроводом переслідування Аблязова за російські «заслуги»). Скажу про Україну: кримінальну справу було порушено за Президента Ющенка, розслідувалася вона під час президентства пана Януковича, досудове слідство триває і при нинішньому Президентові. За цей час змінилося два десятки Генпрокурорів України, Міністрів внутрішніх справ і навіть конкретних слідчих у справі про розкрадання у «БТА». А провадження триває у встановленому порядку. Суди тричі відмовляли у задоволенні клопотань членів групи про закриття справи. Проплачені паном Аблязовим псевдоправозахисники кілька разів намагалися справу «зам’яти», але безуспішно – вже занадто склад злочину є очевидним.

– Ви хочете сказати, що в справі Аблязова взагалі немає політичної складової?

– Про це чітко висловилися європейські суди. Англійські судді, розглядаючи епізоди шахрайства та виносячи рішення стосовно 22-місячного ув’язнення пана Аблязова до в’язниці, відмовилися брати до уваги доводи захисту, засновані на «політичних переслідуваннях». Конституційний суд Чехії, приймаючи рішення про видачу до Україну подільниці банкіра пані Тетяни Параскевич, також відкинув політичні доводи. Я можу довго продовжувати цей список. Висновок очевидний – пан Аблязов та його група лише мімікрують під політиків будучи, по суті, банальними, хоч і великими, крадіями.