Залишити заявку

Податкові ініціативи Мінфіну спростять застосування сільгоспвиробниками податкових норм – юрист

Дата публікації: 14 липня 2015

Максим Копейчиков, партнер, адвокат
Джерело: «Інтерфакс»

Зміни до Податкового кодексу, ініційовані Міністерством фінансів, у разі прийняття, спростять застосування податкових норм сільськогосподарськими виробниками, вважає партнер юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» Максим Копейчиков.

Коментуючи опублікований на сайті відомства проект змін до Податкового кодексу, він зазначив, що, Мінфін пропонує внести уточнення, які істотно впливають на порядок податкового обліку виробників сільськогосподарської продукції, які використовують загальну систему оподаткування та обрали річний звітний період тривалістю з 1 липня поточного звітного року до 30 червня наступного звітного року.

«Чинна редакція Податкового кодексу України не передбачає спеціальні норми для визначення об’єкта оподаткування з урахуванням специфіки подання звітності згаданої категорією платників податків. Залишається відкритим питання про те, як сільгоспвиробникам визначати об’єкт оподаткування при використанні «нестандартного звітного періоду», – зазначив він агентству «Інтерфакс-Україна».

М. Копейчиков зазначив, що, згідно із законопроектом, зокрема, в декларації за період 1 липня 2015 – 30 червня 2016 відбиватиметься фінансовий результат 2015 року, зменшений на фінансовий результат першого півріччя 2015 (який не має відношення до даного звітного періоду) і збільшений на фінансовий результат першого півріччя 2016 року.

«Законопроект пропонує сільгоспвиробникам подавати разом з декларацією з податку на прибуток фінансову звітність за перше півріччя поточного звітного року, за поточний звітний рік і за перше півріччя наступного звітного року. Таким чином, сільгоспвиробники отримають можливість враховувати в декларації за обраний період фінансові показники, релевантні саме для цього періоду. Так, це позитивні зміни, вони вносять ясність у те, яким чином сільгоспвиробники, які використовують спеціальний звітний період, повинні визначати показники в декларації», – підкреслив юрист.