Залишити заявку

Верховний Суд скасував виправдувальний вирок щодо екс-глави страхової компанії «Оранта» у справі про розкрадання 10 млн доларів

Дата новини: 19 жовтня 2018

18 жовтня 2018 року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду задовольнив касаційну скаргу АТ «БТА Банк» і скасував рішення Апеляційного суду м. Києва, яким колишня екс-голова НАСК «Оранта» Олена Болотова була визнана невинною. Про це повідомила прес-служба відомої юридичної фірми «Ілляшев та Партнери», яка представляє інтереси БТА Банку (Казахстан) – найбільшого акціонера НАСК «Оранта».

Нагадаємо, що Олена Болотова звинувачується в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість). Згідно з матеріалами кримінального провадження, будучи Главою Правління ВАТ НАСК «Оранта», пані Болотова ухвалила у 2008 році низку неефективних рішень щодо відчуження знаків для товарів та послуг на комерційне найменування «Оранта», що призвело до втрати активів та нанесення збитків компанії на суму $ 10 млн.

«Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду не погодився з висновками судів нижчих інстанцій, які призвели до виправдувального вироку, – заявив старший партнер юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» Роман Марченко. – З урахуванням позиції Верховного суду, який бездоганно розібрався в ситуації, потерпілі очікують об’єктивного нового вироку після повторного апеляційного розгляду».

АТ «БТА Банк» також домагається притягнення до відповідальності спільників Олени Болотової – колишніх Голови Наглядової ради НАСК «Оранта» Олега Спілки та члена Наглядової ради Олександра Тимінського. Починаючи з квітня 2017 року останні були оголошені у розшук та переховуються від слідства за межами України. Правоохоронці висунули підозру Спілці та Тимінському за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою) з санкцією до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.