Залишити заявку

Роман Марченко виступив із доповіддю на семінарі Міністерства юстиції України про визнання і примусове виконання іноземних арбітражних рішень

Дата новини: 5 листопада 2015

Роман Марченко, старший партнер ЮФ «Ілляшев та Партнери», керівник судової та арбітражної практики, взяв участь у семінарі «Впровадження новітнього світового досвіду міжнародного комерційного та інвестиційного арбітражу з метою ефективного відшкодування збитків, пов’язаних з тимчасовою окупацією РФ частини території України». Семінар був організований Міністерством юстиції України 4 листопада 2015 р.

У своїй доповіді Роман Марченко висвітлив питання особливостей визнання та виконання рішень Міжнародного Центру з питань врегулювання інвестиційних спорів (the International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID). Зокрема, він детально зупинився на практиці застосування суверенного імунітету, через яку спроби примусового виконання арбітражних рішень за кордоном часто бувають неуспішними.

Прикладами такої практики можуть бути справи Sedelmayer проти РФ і компаній групи ЮКОС проти РФ. Крім того, Роман згадав справу JKX Oil & Gas Plc, Poltava Gas BV проти України, у якій Стокгольмський арбітраж постановив Україні утриматися від накладення рентної плати за користування надрами для видобування природного газу Полтавською газонафтовою компанією за ставкою вище 28%. Українські суди не визнали його, оскільки рішення Стокгольмського арбітражу суперечить нормам Податкового кодексу України про ставки рентної плати за користування надрами для видобування природного газу.

Під час заходу провідні експерти у сфері міжнародного арбітражу, партнери та адвокати юридичних фірм обговорювали питання аналізу альтернативних механізмів відшкодування збитків, пов’язаних з тимчасовою окупацією РФ частини території України, визнання і примусового виконання іноземних арбітражних рішень, впровадження передового світового досвіду.