Залишити заявку

Олена Омельченко виступила на ХIII Економічному Форумі «Європа-Україна»

Дата новини: 11 лютого 2020

Олена Омельченко, партнер та керівник практики міжнародної торгівлі юридичної фірми «Ілляшев та Партнери», виступила у дискусійній панелі «Угода про Асоціацію між Україною та ЄС. Чи існує безпрограшна стратегія?» на ХIII Економічному Форумі «Європа-Україна», який проходив 4-5 лютого 2020 року у м. Жешув, Польща. Організатор форуму – Фонд «Інститут Східних Досліджень» (Foundation Institute for Eastern Studies).

У своїй доповіді Олена Омельченко зазначила, що Угода про Асоціацію між Україною та ЄС передбачає можливість перегляду преференційних умов торгівлі та дозволяє з 2021 року покращити двосторонній доступ до ринків сторін. Однак на хід двосторонніх переговорів вплинуть світові тенденції, зокрема, посилення протекціоністських рухів та проблеми з функціонуванням Світової організації торгівлі (СОТ).

«Вступаючи до СОТ, Україна відкрила істотний доступ до свого внутрішнього ринку для всіх членів організації, а Угода про асоціацію між Україною та ЄС дозволила максимально знизити тарифний та нетарифний захист України. При таких вихідних даних дуже складно отримати додаткову можливість для українських експортерів, – підкреслила Олена Омельченко. – Єдиний вихід для України – це адаптація власних правил до європейських стандартів та подальше членство України в ЄС, що дозволить отримати повний доступ до ринку ЄС та поліпшити правила торгівлі з третіми країнами».

Ключовою темою ХIII Економічного Форуму «Європа-Україна» була модернізація та розвиток економічного потенціалу України. У форумі взяли участь понад 800 учасників з Польщі, України, сусідніх держав та США – дипломати, представники урядового сектору, бізнесу, місцевого самоврядування, європейських інституцій, міжнародних організацій, експерти, аналітики.

Форум «Європа-Україна» проводиться з 2007 року. Метою заходу є обмін контактами та проведення дискусій на теми економіки та інфраструктури у контексті відносин між Україною та ЄС.