Залишити заявку

Мурад Ахмедов виступив на конференції «Інтелектуальна власність – 2019»

Дата новини: 17 квітня 2019

Мурад Ахмедов, юрист практики інтелектуальної власності ЮФ «Ілляшев та Партнери», виступив з доповіддю «Проекти законів у сфері ІВ. Які ініціативи потрібні сучасному IP праву?» на конференції «Інтелектуальна власність – 2019», яка відбулася 16 квітня у Москві.

У своїй доповіді Мурад Ахмедов розповів про протиріччя у правовій охороні комп’ютерних програм авторським правом. Він провів паралелі між російською практикою і американською справою Computer Associates International Inc. v. Altai Inc. 1992 року. У цій суперечці запропонував суд свою методику – триступеневий тест (відомий як AFC-тест, або Abstraction-Filtration-Comparison test): на першому етапі суд повинен провести розмежування ідей, закладених у програмі, від їх об’єктивного вираження, на другому – провести «фільтрацію», відокремити програмний код від елементів, що не охороняються авторським правом, а на третьому – порівняти форми вираження двох програм, виключивши з порівняння елементи, виділені на етапі фільтрації. І тільки якщо після цього суд бачить значну подібність, він визнає порушення.

Порівнюючи з підходом, який відображається у російській практиці Мурад зазначив:

«Підхід, зафіксований в Цивільному кодексі, говорить лише про те, що програма для ЕОМ захищається авторським правом. Цього недостатньо, і суди змушені якось викручуватися, щоб захистити того, хто, на їхню думку, має рацію. Зараз суди просто слідують за експертом. Варто було бути доповнити законодавство, враховуючи особливості комп’ютерних програм, які виділяють їх серед інших об’єктів авторського права».

Також Мурад Ахмедов модерував сесії форуму, на яких обговорювалися питання конкуренції, захисту інтелектуальних прав і боротьби з контрафактом, побудови IP у компанії і судові суперечки.

«Право.ru» проводить спеціалізовані конференції для юристів, керівників і співробітників юридичних компаній, представників фінансових служб і судової системи.