Залишити заявку

Банк Кенеса Ракішева просить скасувати політичний притулок Шалабаєва

Дата новини: 28 липня 2017

Громадянин Казахстану Сирим Шалабаєв, який підозрюється у фінансових злочинах і отримав притулок в Литві може його втратити. Юристи, що представляють в Литві БТА Банк, який зазнав збитків на сотні мільйонів євро, звернулися в Департамент поліції, із проханням розпочати перевірку інформації про потенційну загрозу, створювану С. Шалабаєвим для громадського порядку і суспільства з огляду на можливі незаконних дії казаха, і в Департамент міграції – з приводу анулювання його притулку.

Юристи, що представляють БТА Банк, вчинили такі дії після того, як з’ясувалися нові факти і обставини, що передували наданню притулку громадянину Казахстану та які викликають сумніви в обґрунтованості статусу, отриманого С. Шалабаєвим в Литві.

За словами юристів, звертаючись за наданням притулку в Литві, С. Шалабаєв приховав від Департаменту міграції істотну інформацію про те, що п’ять років тому він був засуджений Високим судом Лондона на 18 місяців позбавлення волі, проте від виконання покарання він ухилився, виїхавши за межі Великобританії.

Крім того, як стало відомо, С. Шалабаєва підозрюють в розкраданні майна БТА Банк, а правоохоронні органи України і Казахстану подали Литві прохання про екстрадицію казаха. З приводу можливо скоєних С. Шалабаєвим злочинних діянь, пов’язаних з розкраданням майна БТА Банку, Вільнюською окружною прокуратурою було порушено досудове розслідування після того, як С. Шалабаєву було надано притулок.

Вердикт не на користь С. Шалабаєва в справі про привласнення майна у великих розмірах прийняв Високий Суд Сполученого Королівства. Згідно цього вердикту С. Шалабаєв зобов’язаний виплатити БТА Банку суму в розмірі понад 294 млн. доларів США. Те, що цей вердикт підлягає виконанню в Литві, визнав і Апеляційний суд Литви. Таке рішення було прийнято після того, як С. Шалабаєв вже отримав притулок в Литві.

«У зв’язку з виникненням важливих обставин, яких не було, коли громадянин Казахстану С. Шалабаєв домагався притулку в Литві, і з’ясування фактів, які в процесі отримання притулку були навмисне приховані, виникає необхідність заново дати оцінку статусу, наявного у згаданої особи в Литві. Ми бачимо юридичні підстави для скасування такого статусу», – сказав Роман Марченко, адвокат відомої юридичної фірми «Ілляшев та Партнери», яка представляє інтереси БТА Банку, в розтраті коштів якого обвинувачується С. Шалабаєв.

Історія навколо проживаючого в Литві громадянина Казахстану почалася декілька років тому, коли його затримали в Литві за ордером Інтерполу. До того він переховувався від правоохоронних органів в різних країнах Європи. С. Шалабаєва підозрюють в незаконному привласненні в цілому більше ніж 400 млн. євро у казахстанського БТА Банку. Відносно нього ведуться досудові розслідування в Казахстані, Україні та Литві, а також порушено цивільну справу в Сполученому Королівстві.

Україна і Казахстан домагаються, щоб С. Шалабаєва передали правоохоронним органам цих країн, проте отриманий в Литві притулок дозволив казаху уникнути екстрадиції. В даний час С. Шалабаєву виданий довгостроковий вид на проживання в Європейському Союзі, а висунуті проти нього обвинувачення він пояснює спробою Казахстану та України розправитися з ним через його зв’язки з політичною опозицією в рідній країні.

У Франції вже третій рік утримувався під вартою, спільник С. Шалабаєва – його шурин Мухтар Аблязов. Розглядається рішення про його видачу двом країнам – Україні та Росії. Ще 17-го квітня 2014 року уряд Великобританії скасував М. Аблязову наданий йому притулок в Сполученому Королівстві.