Залишити заявку

«Ілляшев та Партнери» стягнули з ПрАТ «Київобленерго» шкоду, заподіяну провідному фармацевтичному виробнику розподілом неякісної електричної енергії

Дата новини: 7 грудня 2020

Команда практики вирішення спорів юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» відстояла інтереси провідного українського фармацевтичного виробника у зв’язку з поставкою неякісної електроенергії Білоцерківським РП ПрАТ «Київобленерго», які призвела до виведення з ладу електрообладнання підприємства.

В результаті аварійної ситуації, що сталася у травні 2019 року в зв’язку з подачею на трансформаторну підстанцію підприємства напруги, що перевищувала гранично допустиму, було пошкоджено трансформатор, серверне та холодильне обладнання фармацевтичного заводу. Компанією також було понесено значні додаткові витрати на ліквідацію наслідків аварії.

З метою стягнення збитків, завданих майну, упущеної вигоди, вартості обладнання та зіпсованої продукції, фармацевтичний виробник звернувся до суду з позовом до ПрАТ «Київобленерго». Інтереси компанії в Господарському суді Київської області у справі № 911/2971/19 представляли адвокати, радники «Ілляшев та Партнери» Валерія Гудій та Олег Трохимчук.

Спори, пов’язані з постачанням неякісної електричної енергії, надзвичайно складні і важко доказові. В підтвердження неякісного розподілу електричної енергії зі сторони ПрАТ «Київобленерго» командою «Ілляшев та Партнери» було зібрано вичерпну кількість доказів і експертиз.

«Якість електричної енергії можливо виміряти лише спеціальними записуючими пристроями, встановленими на електроустановках оператора системи, – зазначає Валерія Гудій. – На високовольтній підстанції, з якої подавалася електроенергія на установку фармацевтичного виробника, таких пристроїв немає. Тому позиція оператора системи була проста: немає пристроїв – немає доказів. Тож перед зверненням до суду з позовом про стягнення збитків була проведена колосальна робота для підготовки доказової бази за фактом подачі на електроустановку електроенергії, що перевищує гранично допустимі норми. Ми пишаємося результатами цієї роботи: були виключені всі можливі фактори, крім провини ПрАТ «Київобленерго», які могли вплинути на перенапруження, що спричинило вихід з ладу електрообладнання нашого клієнта».

У липні 2020 року Господарський суд Київської області у повному обсязі задовольнив позовні вимоги фармацевтичного виробника. У вересні 2020 року ПрАТ «Київобленерго» відмовилось від апеляційного оскарження, уклало з фармацевтичним виробником мирову угоду і відшкодувало завдані збитки.