Залишити заявку

«Ілляшев та Партнери» захистили інтереси судновласника, довівши відсутність в діях капітана балкера New Challenge складу адміністративного правопорушення у зв’язку із забрудненням акваторії Миколаївського порту

Дата новини: 4 листопада 2020

Команда Одеського офісу юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» успішно оскаржила постанову Державної екологічної інспекції України про накладення адміністративного стягнення на капітана т/х New Challenge, як уповноваженого представника судновласника, за забруднення акваторії Миколаївського морського порту у зв’язку з інцидентом під час проведення вантажних операцій.

Заводський районний суд м. Миколаєва, як адміністративний суд першої інстанції, погодився з правовою позицією адвокатів, яка ґрунтувалася на істотній невідповідності висновків інспектора, викладених в оспорюваній постанові, фактичним обставинам справи, а також на численних процедурних порушеннях при складанні матеріалів та розгляді справи про адміністративне правопорушення.

В результаті суд виніс рішення щодо скасування незаконної постанови інспектора Держекоінспекції та закриття справи про притягнення капітана до адміністративної відповідальності у зв’язку з відсутністю у його діях складу правопорушення. Представники Держекоінспекції не оскаржували рішення суду в апеляційному порядку, і воно вступило в законну силу.

Нагадаємо, що в результаті інциденту в Миколаївському морському порті 12 липня 2020 року під час вивантаження 12-тонного вилочного навантажувача з судна New Challenge, через пошкодження стропи суднового крана, сталося падіння навантажувача на причал з висоти 4 метрів, в результаті чого був істотно пошкоджений причал і трубопровід сусіднього маслоналивного терміналу. В результаті пошкодження трубопроводу на причал пролилося близько 10 тон соняшникової олії, частина якої потрапила в акваторію, що стало підставою для притягнення капітана судна New Challenge до адміністративної відповідальності за забруднення навколишнього середовища, а також пред’явлення судновласнику претензії на суму понад 5 млн грн. Загальна сума вимог до судна склала близько 13,5 млн грн.

Оскарження постанови про накладення адміністративного стягнення на капітана є одним з елементів комплексної стратегії щодо захисту інтересів судновласника та P&I клубу у зв’язку з пред’явленням Держекоінспекцією майнових претензій.

Раніше «Ілляшев та Партнери» домоглися прийняття Державною екологічною інспекцією України гарантійного листа P&I клубу у якості достатнього та єдиного забезпечення морської вимоги, яка була пред’явлена до судновласника – компанії CHALLENGE SHIPPING LTD.