Залишити заявку

Адвокати ЮФ «Ілляшев та Партнери» провели семінар для журналістів з електронного декларування

Дата новини: 21 жовтня 2016

Адвокати ЮФ «Ілляшев та Партнери» провели семінар для журналістів «Електронне декларування доходів чиновників». Керуючий партнер Михайло Ілляшев і юрист Галина Мельник підготували доповіді на найбільш затребувані питання журналістів про нову форму електронної декларації, забезпечення роботи системи Е-декларування, обмін інформацією між держорганами і відповідальність за достовірність даних про доходи.

Були розглянуті питання легітимності Е-декларацій. Адвокати ЮФ «Ілляшев та Партнери» також розкрили аспекти притягнення чиновників до відповідальності за несумісність доходів і задекларованого майна.

Галина Мельник звернула увагу на недоліки нової декларації, зокрема, на методологічні недоробки в структурі декларації як на рівні Закону «Про запобігання корупції», так і на рівні роз’яснень Національного агентства з питань запобігання корупції до порядку заповнення Е-декларації. «Деякі показники відображаються одночасно в 2-3 розділах декларації. Через відсутність детальної індивідуалізації деяких декларованих об’єктів це може призвести до плутанини і некоректних висновків про те, що мають місце два різних об’єкта декларування, у той час як насправді – це один і той же об’єкт», − зазначила Галина Мельник.

Михайло Ілляшев роз’яснив механізми контролю співставлення витрат і притягнення декларанта до адміністративної та кримінальної відповідальності, а також можливі санкції щодо державних службовців за подання свідомо недостовірних відомостей щодо об’єктів декларування. Михайло Ілляшев звернув увагу на те, що зі сфери декларування виключені витрати та угоди членів сім’ї декларанта, в той час як їхні доходи і майно враховуються в декларації. «Оскільки Закон не уточнює, чи декларуються грошові активи, доходи, фінансові зобов’язання членів сім’ї декларанта, цей факт може використовуватися з метою уникнення кримінальної відповідальності», − пояснив він.

Семінар відвідали 15 журналістів з Forbes, Дзеркало тижня, ІА «УНІАН», ІА «Українські новини», UBR, Першого національного та інших ЗМІ. Всі журналісти за результатами семінару отримали пам’ятки з аналізом законодавства.