Залишити заявку

Арсеній Герасимів виступив з доповіддю про міжнародно-правові наслідки катастрофи рейсу MH17

Дата новини: 19 лютого 2016

Арсеній Герасимів, адвокат ЮФ «Ілляшев та Партнери», що спеціалізується на повітряному праві, виступив з доповіддю про міжнародно-правові наслідки катастрофи рейсу MH17 на IATA Legal Simposium 2016 у Барселоні (Іспанія) 19 лютого 2016 р.

Арсеній взяв участь у пленарній сесії конференції «Пошук шляхів ефективного реагування системи кримінального правосуддя на випадки незаконного втручання», де обговорювалися геополітичні чинники при скоєнні навмисних актів насильства у сфері цивільної авіації, можливості здійснення правосуддя у справах, подібних MH17 і Metrojet 9268, з точки зору міжнародного кримінального права.

У своєму виступі Арсеній Герасимів зазначив, що Міжнародний кримінальний суд може стати відповідним органом для проведення кримінального розслідування: «Україна є учасницею Угоди про привілеї та імунітети Міжнародного кримінального суду, Європейської конвенції про видачу. Відповідно до кримінально-процесуального законодавства, кримінальна справа може бути передана до компетентного органу іншої країни за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором або судом. Незавершені кримінальні справи можуть бути передані іншій державі, якщо видача розшукуваної особи була неможлива, або у видачі в Україну було відмовлено. Таким чином, український суд, національна поліція можуть застосовувати ефективні заходи з метою надання допомоги Міжнародному кримінальному суду в здійсненні правосуддя». Адвокат наголосив на необхідності політичної підтримки з боку міжнародного співтовариства для притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, що в 2014 р. ЮФ «Ілляшев та Партнери», одна з провідних юридичних фірм України в сфері авіації, надавала консультації щодо можливостей відшкодування шкоди, заподіяної в результаті авіакатастрофи збитого малазійського авіалайнера МН7 на території України.

Пасажирський Boeing-777 компанії Malaysia Airlines, що слідував рейсом MH17 «Амстердам – ​​Куала-Лумпур», був збитий 17 липня 2014 р. в зоні збройного конфлікту в Донецькій області. Загинули всі 298 пасажирів і членів екіпажу, що знаходилися на борту. 13 жовтня 2015 р. Рада безпеки Нідерландів презентувала результати розслідування, де повідомлялося, що авіалайнер був збитий з ЗРК «Бук» російського виробництва, але в той же час відповідальних за запуск ракети не було названо.

Про захід

IATA Legal Symposium – міжнародний щорічний комунікаційний майданчик для урядових регуляторів, авіаперевізників та юридичних радників, які спеціалізуються на повітряному праві. Організатором заходу є Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA).

IATA – міжнародна неурядова організація зі штаб-квартирою в Монреалі (Канада), виступає координатором та представником інтересів авіаційної галузі в питаннях забезпечення безпеки польотів, тарифної політики, технічного обслуговування, розробки міжнародних стандартів спільно з Міжнародною організацією цивільної авіації (ICAO).