Залишити заявку

АМКУ заборонив ТОВ «Здравофарм» продавати підроблене «Біле Вугілля»

Дата новини: 1 листопада 2017

24 жовтня 2017 р. адміністративною колегією Харківського обласного відділення Антимонопольного комітету України у справі № 3/20-78-17 про порушення ТОВ «ЗДРАВОФАРМ» законодавства про захист від недобросовісної конкуренції прийнято попереднє рішення № 147 – р/к про заборону ТОВ «Здравофарм» здійснювати реалізацію дієтичної добавки «Біле вугілля – Здравофарм» третім особам і кінцевим споживачам. ТОВ «Здравофарм» також зобов’язано протягом 15 днів з дати одержання рішення АМКУ вжити вичерпних заходів для зупинення обігу дієтичної добавки «Біле вугілля – Здравофарм».

Нагадаємо, що у провадженні компетентних органів України щодо протидії незаконному обігу фальсифікату та запобігання недобросовісної конкуренції перебувають декілька справ щодо припинення розповсюдження товару «Біле Вугілля-Здравофарм», маркування упаковки якого відтворює дизайн оригінального сорбенту – лікарського засобу «Біле вугілля®» виробництва ТОВ «Омніфарма Київ», що вводить в оману споживачів.

«Колегією Харківського обласного відділення АМКУ встановлено, що дії ТОВ «Здравофарм» містять ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, полягають у використанні позначення «Біле вугілля» під час здійснення господарської діяльності без дозволу (згоди) ТОВ «Омніфарма Київ», який раніше почав використовувати його у своїй господарській діяльності», – прокоментувала рішення АМКУ представник ТОВ «Омніфарма Київ» Ірина Кириченко, патентний повірений України, юрист ЮФ «Ілляшев та Партнери». – Склад і технологія виробництва оригінального препарату «Біле вугілля» захищені патентами України. Торгова марка зареєстрована патентними відомствами більшості європейських країн і з 1 січня 2011 року визнана в Україні загальновідомою».

За словами Ірини Кириченко, у справі «Біле Вугілля-Здравофарм» триває кримінальне провадження (№ 12017100000000782, дата внесення до ЄРДР — 21.07.2017 р.), порушене за заявою ТОВ «Омніфарма Київ» Головним управлінням Національної поліції у місті Київ за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 321-1 Кримінального кодексу України (виготовлення, зберігання з метою збуту та збут фальсифікованих лікарських засобів в особливо великих розмірах). «Просимо всіх операторів фармацевтичного ринку України з пильною увагою поставитися до товарів, що закуповуються для подальшого роздрібного продажу, щоб не бути залученими до обігу фальсифікованого «Білого Вугілля» з усіма правовими наслідками», – наголосила Ірина Кириченко.